Az IGAZI ösvény vonzásában

2014. december 10.

B. Kovács Judit főorvosnőnél jártunk a Heim Pál Kórházban, hogy minél több információt megtudjunk tőle a gyermekkori IBD sajátosságairól. Beszélgetésünk közben azt is elárulta, milyen kívánság fogalmazódott meg benne az elmúlt évtizedek gyermek-gasztroenterológusi munkája kapcsán.

“Nagyon szeretném megélni, hogy a kutatásoknak köszönhetően kiderüljön az IBD-t kiváltó ok, mert onnan már belátható útra leszünk a betegségeket valóban meggyógyító terápiától. Hihetetlenül sok részeredmény van a birtokunkban – nem lehet úgy felmenni az Internetre, hogy az ember ne találjon valami újdonságot – ezek a hírek azonban csupán apró morzsák a teljes megismeréshez képest. Amíg ebből a millió apró részeredményből majd összeáll az egész, félek, még sok idő eltelhet.

Azonban a végső sikerre is van példa az orvoslás elmúlt évtizedeiben: hány ember kínlódott egy életen át a pszichoszomatikus betegségek iskolapéldájának tekintett nyombélfekélytől – míg ki nem derült, hogy egy baktérium okozza?! A helikobakter pylori fertőzés a legelterjedtebb humán infekció – ma már 10 napos kúrával többnyire meg lehet gyógyítani. 1983-ban két ausztrál kutató, Barry J. Marshall és J. Robin Warren derítette ki az igazságot. Végül 2005-ben Nobel díjat kaptak a felfedezésért. Ilyen áttörést várok és remélek az IBD vonatkozásában is. Előbb-utóbb el fog jönni az idő.”