Tippek iskolásoknak

2016. október 5.

Sikeresen együtt élni az IBD-vel  az egész család számára kihívás. A küzdelem azonban nem “csak” a kezelések betartásából, a problémák leküzdéséből áll. Az iskola további nehézségeket támaszthat. Cikkünkben egy csokor tipp, hogy miként vehetőek ezek az akadályok.

Te már VALAKI vagy!

Nem könnyű feladat megbirkózni és együttélni egy olyan komoly krónikus betegséggel, amilyen az IBD, de mindenki, akinek ez – akármilyen hullámvölgyekkel együtt – sikerül, nagyon büszke lehet magára.
Ahogyan a bőrünk vagy a hajunk színe, esetleg nemzetiségünk, származásunk miatt nem érezhetjük különbnek magunkat a többi embernél, bizony az, aki elviseli egy ilyen betegség tüneteit és mindent elkövet annak érdekében, hogy hosszabbak legyenek tünetmentes időszakai, már valóban VALAKI-nek érezheti magát, letett valami fontosat az asztalra, amiért megbecsülést és elismerést érdemel. Az önmagunkkal vívott harc azonban csak egy része a nagy feladatnak, hiszen a társadalomba való beilleszkedés is számos nehézséggel járhat – és jár is, jelentse ez akár az általános iskolát, a középiskolát, a főiskolát vagy az első munkahelyet.

Néhány tipp

idea

A Just like me! Teens with IBD weboldal készítői összegyűjtöttek néhány tippet, amelyet érdemes lehet megfontolni, ha IBD-vel élsz és iskolába jársz:

  • Mindig tarts magadnál egy kis sürgősségi csomagot! (WC papír, nedves törlőkendő, púder, kézfertőtlenítő, kis flakonos légfrissítő, gumikesztyű a használt fehérnemű kézbevételéhez, szennyes zacskó, tiszta fehérnemű, tiszta sort/nadrág/leggings)
  • Tájékoztasd a tanáraidat és az iskolaorvost arról, hogy milyen betegséggel élsz együtt, és mondd el nekik azt is, hogy a tünetek hogyan befolyásolhatják a mindennapjaidat.
  • Kérjél kezelőorvosodtól tájékoztató anyagot az IBD-ről, amit odaadhatsz tanáraidnak, hogy tisztában legyenek a kórkép sajátosságaival.
  • Kérd meg osztályfőnöködet, hogy a terem kijáratához közel ülhess az órákon.
  • Találjatok ki a tanárokkal valamilyen jelzést, hogy ha ki kell menned óra közben a WC-re, ne kelljen erre mindig külön engedélyt kérned, hanem csak jelezhesd felé, hogy miről van szó. (Mondhatod neki, hogy nem akarod az óráját megzavarni, és neked is kellemetlen lehet feleslegesen felhívni magadra a figyelmet.)
  • Dolgozz ki valamilyen rendszert, amely segíti, hogy megkaphasd a hiányzó jegyzeteket, ha el kell mulasztanod egy órát vagy egy napot-napokat.

Próbáld meg követni az Iskolában, azonos esélyekkel c. cikkünkben leírt tanácsokat.

Forrás: justlikemeibd.org