Szörfözni is meg kell tanulni

2016. szeptember 22.

A gyulladásos bélbetegségek sikeres kezelésének egyik kulcsa a bizalom kezelőorvos és család között, ám ez nem zárja ki, hogy az ember az interneten is tájékozódjon az IBD-ről. Nem mindegy azonban, hogy hol, mit olvasunk, mit hiszünk el. Ebben segít alábbi cikkünk.

Természetes, hogy ha valamilyen egészségkárosodást diagnosztizálnak az embernél, akkor megnézi, “mit is ír a Net”, mi okozhatta a betegséget, milyen kezelési lehetőségek vannak rá, hogyan élik más más emberek ugyanezt a problémát.

surfing

Dr. Net

Azonban két dologra feltétlenül figyelni kell. Az egyik, hogy bár vannak a világon e-health kezdeményezések – vagyis van példa arra, hogy szervezett formában orvosok adnak tanácsot, bizonyos betegségekben esetleg gondozást is folytatnak különböző internetes felületeken vagy applikációk segítségével – azonban a szörfözés nem pótolja az orvosi vizitet. IBD esetében azt a rendszeres kontrollt, amit a kezelőorvos javasolt. Nagyon fontos, hogy fizikális, és ha szükséges egyéb vizsgálatokkal az orvos időben megállapítsa, hogy az adott időszakban páciensének pontosan milyen kezelésre, tanácsokra van szüksége.

Ugye Te sem hiszel el mindent?

A másik amire figyelni kell, hogy mit hisz el az ember. Az Interneten minden hasznos orvosi információ fent van, emellett azonban olyan témák is, amelyek az egészségi állapota felől információkat gyűjtő embernek csak kárára vannak. Lássunk néhány tanácsot, hogy mi alapján lehet felismerni a szemetet, és milyen oldalt érdemes valóban szemügyre venni.

Kezdjük mindjárt a fórumokkal. Adja magát a tanács, hogy ezeket messze kerüljük el, de az is igaz, hogy a sorstársakkal találkozva akár jó tanácsra, helyén való megnyugtató szavakra is bukkanhatunk. Rengeteg azonban az alaptalanul riogató, káros javaslatokat tartalmazó bejegyzés. A döntő talán az lehet, hogy ismerje magát az ember. Ha könnyen beleéli magát az aggodalomba egészségi állapota felől, vagy ha hajlamos inkább hinni a szomszédasszonynak, mint orvosának egészségügyi kérdésekben, akkor jobb, ha elkerüli a fórumokat. Ha azonban képes kiszűrni akár ijesztő vagy ostoba hozzászólások közül is azt, ami hasznára lehet, akkor nyugodtan tájékozódhat az ilyen felületeken is.

A hiteles forrás

A weboldalak közül azokat érdemes olvasni, amelyek megfelelnek a következő kritériumoknak:

  • forrasA lapnak van imresszuma, vagy a lap alján-tetején-rólunk rovatában-stb. feltüntették, hogy valamilyen hiteles szervezet – orvosszakmai-, vagy betegtársaság áll a kezdeményezés mögött. (Olyan szervezet, amely valóban létezik, önmagában is elérhető.)
  • Régebbi cikkek között is lehet jó tippeket, információkat találni, azonban ehhez kell némi alapfelkészültség már, hogy ki tudjuk szűrni, vajon egy 10 éve feltöltött cikk tartalma nem avult-e el. Mindenképpen érdemes megnézni, hogy mikor tették fel az adott weboldalra a cikket, és ennek tudatában ítélni meg tartalmát.
  • Az orvosi témában írt cikkekben orvos végzettségű (vagy a témának megfelelő szakember) nyilatkozik, vagy maga a szakértő írta a cikket, vagy a weboldalnak van szakértő mentora akár személy, akár szervezet által – mint a mi esetünkben.

Mocsárvidék

Messze kerülje el mindenki az olyan oldalakat,

  • Amelyeken az orvosokat kuruzslóként vagy akármilyen okból a betegeket félrevezető személyként állítják be
  • Minden cikk egy irányba mutat: egy bizonyos termékre, amely a többivel szemben egyedül üdvözítő megoldás az adott betegségben (inkontinencia ellen betétet reklámozó oldalak vannak ilyenek pl.)
  • Számára érthetetlen, túlságosan szakmai anyagok, esetleg elrettentő fotók találhatóak. Olyan orvost kell keresni, aki minden kérdésünkre kielégítően választ ad. Az orvosok (többek között) azért tanultak tíz évet, hogy minden olyan információt laikus nyelven át tudjanak nekünk adni, megkímélve bennünket a számunkra irreveláns információktól, amelyek megijeszthetnek, vagy csak feleslegesek.

Összességében: a fő információforrás legyen az orvos, akitől mindent megkérdezhetünk: érdemes listát írni arról, hogy milyen kérdéseink vannak, és nem egyedül menni a vizitre, mert egyszerre egy ilyen helyzetben nehéz mindent megjegyezni. A másik fő információforrás lehet valamilyen betegtársaság, klubhálózat – mint amilyen a miénk is. És persze az Internet is ott van, szuper, hogy lehet szörfözni, csak legyünk dörzsöltek: ne dőljünk be marketing-célú vagy pusztán ostoba weboldaloknak, hozzászólásoknak.