A colitis ulcerosával élő emberek étrendje

2017. január 4.

Rengeteg a tévhit a colitis ulcerosával élő kicsik és nagyok számára javasolható étrenddel kapcsolatban. Dr. Kadenczki Orsolya tisztázta a kérdést a debreceni Ne Gyulladj Be! Klubban.

Kadenczki Orsolya a tévhitek eloszlatása céljával az Interneten első helyen fellelhető CU diétával hasonlította össze az általa optimálisnak ítélt étrendet. Az első tanács szerint a colitis ulcerosás személy étrendje tünetmentes időszakban megegyezik az egészséges emberek számára javasolt változatos étrenddel, ill. a tüneteket személyes tapasztalat szerint előidéző élelmiszereket érdemes kerülni. Ez így is van. Az élelmi rostokban gazdag zöldség és főzelékfélék, gabonaneműek fogyasztására vonatkozó bíztatással szintén egyetértenek a Debreceni Egyetem szakértői. A tejcukor kiiktatására vonatkozó tanács azonban téves! Colitis ulcerosában a vékonybél, ahol a tejcukrot emészteni képes enzim termelődik, nem gyulladt, így ha csak az adott páciens nem szenved véletlenül (felnőtt típusú) tejcukorérzékenységben is, a tejcukor fogyasztása nem okozhat problémát.

A tengeri halak speciális zsírsav-tartalmuk miatt az interneten fellelhető javaslat szerint is kedvező hatásúak. Hasmenéses időszakban tévhit, hogy CU-ban kedvező a zsírszegény étrend, ugyanis a betegségben érintett vastagbél nem játszik szerepet a zsír felszívódásában, így az nincs hatással a hasmenésre sem. (A vastagbélben csupán víz és ásványi anyagok szívódnak fel.) Nem igaz, hogy tartózkodni kell a tejtől és a tejtermékektől – önmagukban nem okozhatnak a betegség miatt túlérzékenységet. Kétségtelen, hogy a tejben telített zsírsavak találhatóak, azonban ezek aránya nem olyan mértékű, hogy az káros legyen az egészségre.

A megfelelő energiabevitel nagyon fontos, amit elsősorban szénhirát, illetve zsírok fogyasztásával tudunk biztosítani – mondta továbbá Kadenczki Orsolya. Az általa bemutatott tájékoztatóban bizonyos gyümölcsöket – szénhidrátforrásként – pektin tartalmuk miatt ajánlanak a szerzők, azonban a pektin nem más, mint egy vízoldékony élelmi rost, mely megkocsonyásítja a gyümölcsből főzött ételeket, lekvárokat. Az energiabevitel biztosításához tehát nem elsősorban a pektin tartalmuk miatt kell az ezt nagy mennyiségben tartalmazó gyümölcsökhöz fordulni (alma, birs, körte, sárgarépa, burgonya, cseresznye, földieper, fekete ribizke, banán, bab, zöldborsó).

A székrekedés természetes kezelésére CU-ban a belet megmozgató táplálékok valóban jók lehetnek – ilyen pl. a szilva, a dinnye, a káposzta, a karalábé, a kelkáposzta, a paradicsom, a paraj, a sóska – illetve a gyümölcscukorban gazdag gyümölcsök.

A szervezet számára a fehérje raktárat a proteineket nagy mennyiségben tartalmazó és tároló izomzat jelenti. Sejtszinten minden a fehérjéken múlik. Ha nem veszünk magunkhoz kellő mennyiséget belőlük, akkor a szervezetünk az izmainkhoz fordul, azt felhasználja, lebontja. A fehérjék izomzatba történő beépüléséhez azonban elengedhetetlen a kellő mennyiségű energia bevitele.

Fontos a folyadék-, valamint az ásványisó pótlás – utóbbit pl. olajos magvak fogyasztásával lehet megoldani, de a tejtermékek, a lisztalapú ételek, a húsok és a gyümölcsök is tartalmaznak kálciumot (amiből napi 6-700 mg fogyasztása ajánlott). Megnövekedett vasszükségletről is beszélhetünk colitis ulcerosában, ez elsősorban tojás, húsok, húskészítmények fogyasztásával elégíthető ki, a magnézium-, a kálium-, és a nátrium sók pedig főleg állati és növényi eredetű élelmi anyagokkal pótolhatók.

Vitaminpótlásra is szükség lehet, D-vitaminra pl. szinte minden esetben. Tévhit azonban, hogy érdemes lenne vitaminnal dúsított margarint enni, a margarin ugyanis a növényi olajok előállításakor keletkező melléktermék. Ha nem muszáj, ne fogyasszuk – tanácsolta a szakértő.