A gyulladásos bélbetegséggel élő ember diétája II.

2017. április 29.

A kizárólagos enterális-, és a részleges enterális táplálás terápiáról tartott előadást dr. Kadenczki Orsolya a debreceni Ne Gyulladj Be! IBD Klubban. A cikkben megtalálható a részleges táplálásban adható és tiltott ételek listája, valamint a kizárólagos táplálás Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekklinikáján szerzett tapasztalatokról is beszámolunk.  

A gyulladásos bélbetegséggel együttélők számára adható egyik legfontosabb tanács, hogy kerülni kell az alultápláltságot – hívta fel a figyelmet Kadenczki Orsolya – az energia ugyanis nem kizárólag a test növekedéséhez, de a bélhámsejtek normális működéséhez is elengedhetetlen. (A bélhámsejtek a bélcsatornából, és nem a véren keresztül táplálkoznak.)

Táplálás terápia

“Képesek vagyunk-e nyugalmi állapotba hozni a betegséget és fenn is tartani ezt az állapotot speciális táplálás terápiával?” – tették fel a kutatók a kérdést. Válaszként két módszer is felmerült: az egyik a kizárólagos enterális táplálás terápia, a másik pedig – amelynek során bizonyos ételeket vonunk csak ki az étrendből – az eliminációs diéta.

A Crohn-betegség kezelésében a második lépésként adandó szteroidot kiválthatjuk kizárólagos enterális táplálás terápiával, ami azért jó, mert így mellékhatások nélkül lehet elérni ugyanazt a gyulladáscsökkentő hatást.

Kizárólagos enterális táplálás terápia

Ezt a kezelési módszert egyenlőre csak gyermekkorban alkalmazzák. Lényege, hogy a páciens 8-12 héten keresztül kizárólag tápszert fogyaszthat és vizet ihat. Tanulmányok bizonyítják, hogy későbbi életkorban is hatékony a terápia, ám a felnőtt lakosság körében kevésbé jellemző, hogy az IBD-vel élő emberek vállalkoznának erre a nagy akaraterőt igénylő kúrára. Elsősorban a vékonybél érintettséggel rendelkező Crohn-betegek körében hatékony ez a kezelés, kizárólag vastagbél-érintettség esetén valamivel kisebb arányban sikeres ez a terápia. A 8-12 hét elteltével a szokásos étrendet két hét leforgása alatt, fokozatosan lehet visszavezetni. Debrecenben eddig 12 gyermek vállalkozott a terápiára.

A klubban beszélgettünk tapasztalataikról. Volt olyan kislány, aki már kétszer végigcsinálta az embert próbáló kezelést, de harmadszor is vállalkozna rá, ha betegsége fellángolását ezzel kellene újra visszaszorítani. Egy másik fiatalember éppen a klubdélután idején folytatta a szigorú diétát – hősiesen szemezve a szendvicsekkel elárulta, hogy nagyon várja a karácsonyt, amikor már ő is (többnyire) mindent ehet. Dr. Nemes Éva docens asszony elmesélte, hogy egy másik serdülőkorú páciensét azzal segítették barátai a kúra idején, hogy mikor kávézóba mentek, ők is csak turmixot rendeltek. Még valaki beszámolt tapasztalatairól: a fiatalember, aki szintén bevállalná újra a diétát, elmondta: még értékelni is tudta valamennyire, hogy nem kellett azzal foglalkozni, hogy mit egyen. Családja azzal segített neki, hogy nem főztek otthon: a többiek a nagyszülőknél oldották meg az étkezéseket.

A debreceni tapasztalatok szerint első alkalmazáskor a kizárólagos táplálás terápia 80 %-os hatékonysággal működik, azok körében, akik másodszor vagy harmadszor is rászorulnak, 60 %-os a siker aránya. A nagy klinikai tanulmányokban 80-84 %-os hatékonyságot mértek – tájékoztatta az egybegyűlteket Nemes Éva.

“Milyen hosszan lehet számítani tünetmentes időszakra a kizárólagos táplálás hatására?” – tette fel a fontos kérdést az egyik klubtag. Ez személyenként változik – derült ki a doktornők válaszából – van, aki akár több, mint egy évre jó állapotba hozható ezzel a kezeléssel (és a szükséges kiegészítő gyógyszerek együttes alkalmazásával), de az is előfordul, hogy három hónap múlva visszatérnek a tünetek, és változtatni kell a terápián. Azt nem lehet megígérni, hogy attól, hogy valaki végigcsinálja ezt a kúrát, biztosan hosszú időre nyugalmi állapotba kerül a betegsége. Az azonban kétségtelen, hogy első körben a kizárólagos táplálással helyettesíthető a szteroid kezelés, ám más gyulladáscsökkentő gyógyszerekre azért szükség lehet a tápszerek fogyasztása mellett.

Mivel magyarázható a kizárólagos terápia hatása?

A kizárólagos táplálás terápia idején valószínűleg a páciens valamit nem eszik meg, amit egyébként a mindennapokban magához vesz, ráadásul a tápszer kiegyensúlyozott összetételű zsír, fehérje és szén-hidrát aránya miatt – magyarázta előadásában Kadenczki Orsolya. Kizárólagos fogyasztása megváltoztatja a bélflóra összetételét. Ezeket a gyógytápszereket a gyárakban szigorú feltételek szerint állítják elő, így sterilek, ezért is szabják meg az orvosok, hogy mely termékek alkalmasak a kezelésre. Ahhoz továbbá, hogy a szervezet a gyulladásos állapotból rendbe jöjjön, energiára van szüksége, amelynek bevitelét aktív IBD-ben felszívódási zavar is gátolhatja. A tápszerrel ezt az akadályt is ki lehet küszöbölni.

Zajlanak a kutatások arra vonatkozóan, hogy mi lehetne az a speciálisan összeállított részleges enterális táplálás terápia, amely nem ilyen szigorú, tehát csak bizonyos élelmiszerek, összetevők hiányoznának belőle. Egy izraeli gyermekgyógyász kutatócsoport nagy erőkkel keresi ezt a diétát, és eddig azt találták, hogy a gabonafélékben található gliadin, a dobozos tejben található sodium caprate és karboximetil-cellulóz, a telített zsírsavak és a konzervekben található poliszorbát 80 gyulladásos folyamatokhoz vezet, bizonyos élelmi rostok azonban kedvező hatással lehetnek a gyulladásra – számolt be róla az előadó. Tapasztalataik alapján összeállítottak egy elsősorban aktív Crohn-betegségben ajánlott diétát, mely a következőképpen néz ki:

 

Napi menü:

Grillezett, sütött, főtt, roston sült ételek

Friss csirkemell, friss hal korlátozás nélkül

Friss, nem feldolgozott borjú steak (pl. hátszín)- hetente 1*

Fehér rizs

Rizstészta

2 friss burgonya (hámozott), fagyasztott burgonya tiltott

2 tojás

2 paradicsom

2 hámozott uborka

1 répa reszelve

Friss spenót (side portion)

1 alma hámozva

2 banán

1 avocado

Néhány eper

Sárgadinnye szelet

Megengedett fűszerek:

Oliva olaj, repce olaj

Só, bors, paprika, fahéj rúd

Friss fűszernövények (menta levél, oregano, koriander, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, zsálya)

Friss hagyma vagy fokhagyma vagy gyömbér

Méz

Asztali cukor (2-3 teáskanál naponta főzéshez vagy teába)

Italok:      

Víz, szóda, növényi teák

1 pohár frissen facsart narancslé (nem dobozos!!)

Nem megengedett:

Tejtermékek, margarin

Búza, reggeli gabonapehely, kenyér és pékáruk, élesztő

Glutén-mentes termékek kivételt képeznek, szója termékek, burgonya és kukorica liszt

Feldolgozott és füstölt húsok és halak (kolbász, löncshús, szalámik, halrudak)

Szószok, saláta öntetek, szirupok és lekvárok

Konzervek és szárított gyümölcsök

Snack-ek, rágcsák (burgonya chips, popcorn, diófélék, stb.)

Mindenféle üdítő, gyümölcslé, édesített italok, kávé

Cukorkák, csokoládé, süti, keksz, gumicukor